Noncompliance czy zamach samobójczy – opis przypadku - Pudlo, Robert; Piegza, Magdalena; Zakliczyński, Michał; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Próby samobójcze i odstawianie leków immunosupresyjnych są częstym zajwiskiem u chorych po transplantacji serca (OHT), zwłaszcza u osób młodych. W niektórych przypadkach odróżnienie próby samobójczej od braku współpracy (noncompliance) może być trudne. W pracy opisano przypadek młodej kobiety po OHT, która kilkakrotnie przerywała przyjmowanie cyklosporyny, co w konsekwencji doprowadziło do śmierci chorej. Konsultacja psychiatryczna przeprowadzona w czasie jednej z hospitalizacji ujawniła objawy fobii społecznej bez objawów depresyjnych i bez myśli samobójczych. Pacjentka deklarowała obawy przed przerwaniem immunosupresji, co jednak nie przeszkodziło jej w wielokrotnym odstawianiu cyklosporyny. Miejsce zamieszkania pacjentki i trudności z dojazdem uniemożliwiły stałe korzystnie z pomocy psychologicznej i psychiatrycznej. Wydaje się, że każdy przypadek odstawienia immunosupresji wymaga diagnostyki psychiatrycznej i/lub psychologicznej, w tym rozważenia ryzyka samobójstwa. Celowe jest objęcie pacjentów z grup ryzyka wsparciem psychologicznym.