Forum młodych chirurgówKwestionariuszowa odległa ocena stanu zdrowia chorych kardiochirurgicznych po incydencie majaczenia pooperacyjnego - Krzych, Łukasz; Woźnica, Anna; Wilczyński, Mirosław; Białek, Krzysztof; Krupka-Matuszczyk, Irena; Bochenek, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp : Majaczenie jest poważnym powikłaniem i może dotyczyć nawet połowy chorych poddawanych operacjom kardiochirurgicznym. Jego obecność zwiększa ryzyko zgonu, rozwoju zakażenia rany, niewydolności oddechowej oraz wydłuża czas hospitalizacji. Cel pracy : Celem pracy była kwestionariuszowa ocena stanu zdrowia chorych, u których w okresie pooperacyjnym zdiagnozowano majaczenie. Materiał i metody : W badaniu kohortowym (czas trwania 5 lat; mediana 2,4) oceniono stan zdrowia 201 chorych (74,1% mężczyzn, 25,9% kobiet) w wieku 40–70 lat (śr. 71,4 roku). Zastosowano kwestionariusz GHQ-28 z uwzględnieniem 4 skal: objawów somatycznych, funkcjonowania społecznego, objawów lęku oraz depresji. Na podstawie sumy punktów określono ogólny stan zdrowia. Wyniki : Majaczenie występowało u 6,1% hospitalizowanych pacjentów. Całkowita liczba punktów kwestionariusza wynosiła 26,4 ±15,5. Główną przyczyną złego stanu zdrowia były zaburzenia funkcjonowania społecznego (9,37 ±4,1 pkt) oraz obecność objawów somatycznych (9,68 ±4,6 pkt). Najmniejszą liczbę punktów stwierdzono dla objawów lęku (6,96 ±4,8 pkt) i depresji (3,43 ±4,4 pkt). We wszystkich skalach liczba punktów była większa u kobiet (p < 0,05). Dobry stan zdrowia stwierdzono u 34,1% badanych, umiarkowany u 43,5%, a zły wśród 22,4% osób. Czynnikami istotnie pogarszającymi stan zdrowia były: obecność cukrzycy, choroby naczyń obwodowych, okołooperacyjnego migotania przedsionków, udaru/TIA po operacji oraz operacja zastawkowa (p < 0,05). Wnioski: Majaczenie pogarsza stan zdrowia u chorych kardiochirurgicznych w obserwacji odległej. Na stan zdrowia u tych chorych znacząco wpływa obecność chorób dodatkowych. Ponieważ ocena stanu zdrowia jest uznaną miarą satysfakcji z leczenia, należy wdrażać metody zapobiegające występowaniu majaczenia u chorych poddawanych operacjom kardiochirurgicznym.