Prawo i etyka w medycynieCzy chorzy są świadomi istnienia przepisów dotyczących obowiązków pacjenta podczas leczenia w zakładach opieki zdrowotnej? - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Depta, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp : Podczas pobytu w szpitalu chorych chronią prawa pacjenta. Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej nakłada na placówki medyczne obowiązek stworzenia regulaminu porządkowego, w którym będą zapisane obowiązki pacjenta. Cel pracy: Celem pracy była ocena wiedzy pacjentów na temat istnienia i konieczności przestrzegania obowiązków pacjenta podczas pobytu w zakładach opieki zdrowotnej. Materiał i metody : Grupa 1500 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu ankietą własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia badające wiedzę pacjentów o istnieniu obowiązków pacjenta. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników przeprowadzonego badania wykazała, że 1140 (76,0%) respondentów nie słyszało o istnieniu obowiązków pacjenta podczas pobytu w zakładach opieki zdrowotnej. Wśród 1500 badanych 165 (11,0%) ankietowanych posiadało wiedzę o istnieniu takich praw. Wnioski: Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że pacjenci nie dysponują wiedzą o istnieniu obowiązków mówiących o odpowiednim zachowaniu się w szpitalu podczas hospitalizacji. Zadaniem kadry medycznej powinno być informowanie pacjentów zarówno o istnieniu, jak i o konieczności przestrzegania tzw. obowiązków pacjenta.