Choroba zakrzepowo-zatorowa w okresie menopauzalnym - Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa jest traktowana po macoszemu w ginekologii okresu menopauzalnego. Będąc poważnym powikłaniem chorób nowotworowych, zabiegów operacyjnych i – wreszcie – terapii hormonalnej okresu menopauzy, niewątpliwie zasługuje na większą uwagę i dogłębne poznanie.