Ewolucja leczenia przeciwzakrzepowego – od kleszcza i pijawki do tabletki - Bednarek, Wiesława; Radziejewicz, Paweł; Sobstyl, Małgorzata; Bednarek, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
W pracy krótko scharakteryzowano leki przeciwzakrzepowe. Opisano historię ich odkrywania oraz stopniowe doskonalenie i dostosowywanie do potrzeb praktyki klinicznej, przedstawiono podział i mechanizmy działania. Leki omawiano chronologicznie, w kolejności ich wprowadzania.