Krwawienia okresu okołomenopauzalnego - Stetkiewicz, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Nieprawidłowe krwawienia są istotnym problemem klinicznym okresu okołomenopauzalnego. Przyczyny nieprawidłowych krwawień można podzielić na organiczne i hormonalne. Najważniejszym problemem diagnostyki nieprawidłowych krwawień okresu okołomenopauzlnego jest w pierwszym rzędzie wykluczenie przyczyn organicznych krwawień, a w szczególności stanów onkologicznych. W diagnostyce nieprawidłowych krwawień okołomenopauzalnych należy opierać się na nowoczesnych narzędziach diagnostycznych, takich jak histeroskopia, dających możliwość precyzyjnego obrazowania i celowanej biopsji endometrium. Terapia zaburzeń krwawienia okresu okołomenopauzalnego obejmuje, w zależności od postawionego rozpoznania, zarówno postępowanie zabiegowe, jak i zachowawcze oparte na terapii hormonalnej.