Metody destrukcyjne w ambulatoryjnym leczeniu krwawień macicznych - Basta, Antoni; Jach, Robert; Basta, Paweł; Ludwin, Artur (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wprowadzenie w latach 80. ubiegłego stulecia ablacji jako nowej techniki leczenia zachowawczego krwawień macicznych spowodowanych nieprawidłowym rozrostem endometrium znacząco ograniczyło odsetek histerektomii wykonywanych z tego powodu. Metoda ta zyskuje coraz więcej zwolenników. Ablacja endometrium przy użyciu histeroskopii dotyczy trzech sposobów usuwania endometrium, które są określane jako techniki pierwszej generacji. Są to: przezszyjkowa resekcja endometrium, destrukcja endometrium elektrodą obrotową i destrukcja endometrium przy użyciu lasera. W oparciu o materiał własny histeroskopowej ablacji endometrium, obejmujący 876 przypadków histeroskopowej resekcji endometrium i 51 przypadków destrukcji endometrium przy użyciu elektrody obrotowej, przedstawiono doświadczenia i obserwacje oraz skuteczność tych zabiegów. W latach 90. ubiegłego stulecia zaczęto wprowadzać metody wykorzystujące różne rodzaje energii do destrukcji endometrium, określane jako techniki ablacji drugiej generacji. Są to: termiczne balony śródmaciczne (system therma choice), metoda wodno-termiczna (system hydroterm), wieloelektrodowy system balonowy, metoda mikrofalowa, krioablacja endometrium oraz endometrialna wewnątrzmaciczna terapia laserowa. Warunkiem stosowania tych metod jest wykluczenie atypii endometrium i możliwość następowej kontroli lekarskiej. Najbardziej powszechną metodą ablacji endometrium drugiej generacji jest system therma choice. Mimo że najskuteczniejszą metodą jest histeroskopowa resekcja endometrium, to jednak techniki destrukcyjne są łatwiejsze do wykonania, mniej inwazyjne i powodują mniejszą liczbę powikłań.