Przedwczesne oddzielenie łożyska – czy istnieje alternatywa leczenia w II trymestrze ciąży? - Raba, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Cel pracy : Przedstawienie oryginalnej metody leczenia przedwczesnego oddzielenia łożyska w II trymestrze ciąży poprzez histerotomię z ewakuacją krwiaka z przestrzeni doczesnowo-łożyskowej. Materiał : Dwie kobiety ciężarne (24. i 23. tydzień ciąży) z ostrą postacią przedwczesnego oddzielenia łożyska wymagające rozwiązania ciąży. Metoda : Nacięcie macicy z ewakuacją krwiaka z przestrzeni doczesnowo-łożyskowej. Wyniki : Kontynuacja ciąż do uzyskania pożądanej wewnątrzmacicznej dojrzałości płodów. Wniosek : Zabieg histerotomii z ewakuacją krwiaka z przestrzeni doczesnowo-łożyskowej, wykonany u dwóch ciężarnych w przebiegu ostrego przedwczesnego oddzielenia łożyska, umożliwił kontynuację ciąż do uzyskania pożądanej wewnątrzmacicznej dojrzałości płodów i pozwolił uniknąć natychmiastowego rozwiązania cięciem cesarskim.