Zespół antyfosfolipidowy w przebiegu ciąży – diagnostyka i profilaktyka - Semczuk, Marian (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Zespół antyfosfolipidowy w przebiegu ciąży skutkuje wieloma powikłaniami położniczymi, jak również zwiększoną częstością wystąpienia zakrzepicy naczyniowej łożyska. Mimo intensywnych badań nadal nie ma jasności co do tego, które z wykrywanych autoprzeciwciał są szczególnie patogenne. Istnieją próby wykorzystania kryteriów laboratoryjnych w praktyce, ponieważ mogą się one łączyć z różnymi obrazami klinicznymi w przebiegu choroby. W niniejszej pracy omówiono zarówno współczesną diagnostykę zespołu antyfosfolipidowego w ciąży, jak i jego profilaktykę w aspekcie poprawy opieki położniczej w Polsce.