Osteoporoza – zapobieganie i leczenie - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Postępowanie kliniczne w trakcie leczenia osteoporozy ma za zadanie zmniejszyć ryzyko kolejnych złamań. Głównym celem jest więc identyfikacja pacjentów z wysokim ryzykiem złamania, a nie jedynie rozpoznawanie osteoporozy jako choroby. W artykule podsumowano aktualną wiedzę na temat skutecznego zapobiegania i sposobów leczenia osteoporozy.