Znaczenie ekspresji genów p53 i bcl-2 oraz antygenu proliferacji komórkowej Ki-67 w transformacji złośliwej w tkance gruczołowej błony śluzowej jamy macicy - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Suzin, Jacek; Kobos, Józef; Tyliński, Wiesław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Analizą objęto 22 pacjentki, u których stwierdzono błonę śluzową jamy macicy z cechami łagodnej proliferacji oraz 17 kobiet z rakiem endometrium. Przy wykorzystaniu metod immunohistochemicznych oceniano ekspresję BCL-2, P53 oraz Ki-67. Średnią wartość indeksu ekspresji P53 w przypadku zmian proliferacyjnych oceniono na 17.185. Natomiast w grupie raków endometrium indeks ten wyniósł średnio 37.440 (różnica istotna statystycznie – p<0,001). Wartość indeksu ekspresji dla Ki-67 w grupie z rakiem endometrium wynosiła średnio 59.804. U pacjentek z proliferacją błony śluzowej jamy macicy indeks ekspresji Ki-67 oceniono średnio na 27.526. Stwierdzono istotną statystycznie zależność pomiędzy ekspresją Ki-67 w gruczołach a rozpoznaniem histopatologicznym (p<0,001). Średnia wartość indeksu ekspresji dla BCL-2 w grupie z rakiem endometrium wynosiła 69.824. W grupie pacjentek z endometrium proliferacyjnym indeks ekspresji BCL-2 oceniono średnio na 44.448. Różnice pomiędzy ekspresją BCL-2 w gruczołach a rozpoznaniem histopatologicznym w teście Kruskala-Wallisa nie były znamienne statystycznie (p=0,114). Wysoka ekspresja Ki-67 w tkance gruczołowej wiąże się z rozpoznaniem raka błony śluzowej jamy macicy. Wysokie wartości indeksu P53 w obrębie składnika gruczołowego są wykładnikiem procesu nowotworowego endometrium. Wartości indeksu ekspresji BCL-2 w tkance gruczołowej nie wykazują zależności z procesem nowotworzenia w obrębie błony śluzowej jamy macicy. Stwierdzono korelację istotną statystycznie pomiędzy wartościami indeksu ekspresji P53 a Ki-67 w obrębie składnika gruczołowego w przypadkach raka endometrium.