Oksykodon – lek pierwszego rzutu w leczeniu silnego bólu nowotworowego - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Oksykodon to silny lek opioidowy stosowany w leczeniu bólu umiarkowanego do silnego. Profil działania na receptory opioidowe, wysoka i przewidywalna biodostępność po podaniu doustnym oraz wprowadzenie preparatów o kontrolowanym uwalnianiu pozwalają na wygodne stosowanie tego leku we wszystkich typach przewlekłego bólu (nowotworowym, neuropatycznym, somatycznym i trzewnym). Badania kliniczne dobrej jakości potwierdziły jego skuteczność i bezpieczeństwo jako leku pierwszego rzutu w leczeniu bólu nowotworowego, na równi z morfiną. Poniższe opracowanie ma na celu przedstawienie ogólnej charakterystyki oksykodonu, jak również najświeższych i najciekawszych doniesień na jego temat.