Choroby współistniejące z chorobą nowotworową u osób objętych domową opieką paliatywną - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Gottwald, Leszek; Kaźmierczak-Łukaszewicz, Sylwia (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Wprowadzenie : Częstość występowania chorób nowotworowych oraz przewlekłych schorzeń internistycznych i neurologicznych, a także innych wzrasta wraz z wiekiem pacjentów. Cel pracy : Określenie struktury wiekowej pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową, identyfikacja współistniejących schorzeń przewlekłych i określenie dynamiki wzrostu częstości występowania tych schorzeń wraz z wiekiem oraz zwrócenie uwagi na dodatkowe problemy opieki paliatywnej u chorych powyżej 60. roku życia. Materiał i metody : Retrospektywną analizą objęto 208 chorych powyżej 18. roku życia z zaawansowaną chorobą nowotworową, objętych domową opieką paliatywną w latach 2005–2009, u których czas leczenia w hospicjum domowym był dłuższy niż 7 dni. Wyniki : Wśród rozpoznań onkologicznych najczęściej stwierdzano raka płuc, nowotwory przewodu pokarmowego, raka piersi, raka gruczołu krokowego i raka nerki. W grupie badanej było 40 osób poniżej 60. roku życia oraz 168 chorych w wieku 60 lat i powyżej. Stwierdzono częstsze występowanie chorób towarzyszących nowotworom w grupie pacjentów powyżej 60. roku życia niż u chorych do 60. roku życia (p < 0,001). Choroba niedokrwienna serca (p < 0,001), nadciśnienie tętnicze (p < 0,002), choroby naczyń obwodowych (p < 0,002) oraz cukrzyca typu 2 (p < 0,02) występowały częściej u pacjentów powyżej 60. roku życia. Wnioski : Wśród pacjentów objętych opieką paliatywną przeważały osoby po 60. roku życia. U większości badanych chorych występowały schorzenia współistniejące. Wycena kosztów leczenia w opiece paliatywnej powinna uwzględniać również możliwość leczenia schorzeń współistniejących.