Charakterystyka chorych na raka piersi z całkowitą odpowiedzią histopatologiczną po chemioterapii przedoperacyjnej - Kołacińska, Agnieszka; Błasińska-Morawiec, Maria; Dowgier-Witczak, Izabela; Kordek, Radzisław; Morawiec, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp : Całkowita odpowiedź histopatologiczna po przedoperacyjnym leczeniu systemowym, stosowanym w nieoperacyjnym, miejscowo zaawansowanym raku piersi lub w rakach resekcyjnych z intencją zmniejszenia ich średnicy, to brak żywych komórek nowotworowych w piersi i węzłach chłonnych pachowych w badaniu histopatologicznym preparatu pooperacyjnego. Cel pracy: Celem pracy jest charakterystyka kobiet chorych na raka piersi, które osiągnęły całkowitą odpowiedź histopatologiczną po zastosowaniu systemowego leczenia przedoperacyjnego. Materiał i metody : Do badania zakwalifikowano 101 kobiet chorych na raka piersi, które poddano wstępnej chemioterapii ze względu na miejscowe zaawansowanie nowotworu, a następnie operowano. Wyniki : Całkowitą odpowiedź histopatologiczną stwierdzono u 8,91% chorych. Wnioski : Najczęściej całkowitą odpowiedź histopatologiczną w preparatach pooperacyjnych uzyskano w rakach piersi przewodowych naciekających, G3, potrójnie ujemnych ER(-), PR(-), HER2(-) leczonych przedoperacyjnym schematem chemioterapii AT (doksorubicyna, docetaksel).