Rola szlaku CD40/CD40L w biologicznej aktywności płytek krwi. Część I - Saluk-Juszczak, Joanna; Królewska, Karolina (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Podstawową funkcją płytek krwi jest ich udział w utrzymywaniu prawidłowej hemostazy, jednak w świetle ostatnich badań, dotyczących ich biologicznej aktywności, płytki stanowią kluczowe ogniwo łączące procesy hemostazy z rozwojem reakcji zapalnych. W wielu stanach patologicznych dotyczących zaburzeń w układzie krążenia, m.in. w zmianach związanych z okresem menopauzy, w miażdżycy, cukrzycy, chorobach nowotworowych, obserwuje się wzmożoną aktywację płytek krwi, w którą zaangażowany jest prozapalny i prozakrzepowy szlak CD40/CD40L. Dzięki obecności ogromnej ilości specyficznych receptorów błonowych płytki krwi łatwo ulegają aktywacji, gdyż są wrażliwe na działanie wielu fizjologicznych i niefizjologicznych agonistów. Uwalniane w procesie sekrecji z pobudzonych płytek krwi substancje biologicznie czynne uczestniczą w ich interakcji z komórkami układu immunologicznego, wzmagając rozwój reakcji zapalnych. Zahamowanie szlaku CD40/CD40L, uczestniczącego w aktywacji płytek krwi w procesach patologicznych lub stanach podwyższonego ryzyka zatorowo-zakrzepowego, może stwarzać nowe możliwości interwencji terapeutycznej.