Wpływ starzenia się społeczeństwa na strukturę chorobowości w ginekologii - Milewska, Anna; Milewski, Robert; Mnich, Stanisław Z.; Karpińska, Maria; Wołczyński, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Cel pracy : Celem pracy była ocena wpływu zmian demograficznych ludności, a głównie procesu starzenia się społeczeństwa, na strukturę chorobowości w ginekologii i określenie kierunku zachodzących zmian. Materiał i metody: Przeanalizowano karty leczenia szpitalnego wszystkich pacjentek Oddziału Ginekologicznego Szpitala Klinicznego w Białymstoku, które były hospitalizowane w latach 1996, 2000, 2004. Została stworzona baza danych, zawierająca informacje o 8428 pacjentkach. Wyniki i wnioski: Obserwuje się zwiększenie liczby kobiet w wieku emerytalnym, leczonych na oddziałach ginekologicznych. Średni wiek pacjentek hospitalizowanych z powodu raka trzonu macicy zwiększył się o ok. 12 lat, wiek pacjentek leczonych z powodu mięśniaków macicy zwiększył się o 4 lata, natomiast przeciętny wiek kobiet leczonych z powodu zaburzeń statyki narządu rodnego zwiększył się w analizowanym okresie o 8 lat. Starzenie się społeczeństwa jest procesem postępującym i istotnie wpływa na zmianę struktury chorobowości na oddziałach ginekologicznych.