Zakrzepica żył głębokich jako powikłanie mięśniaków trzonu macicy - Brucka, Aleksandra; Szyłło, Krzysztof; Stefańczyk, Ludomir; Dobrowolski, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Kobieta w wieku 42 lat, wieloródka, została przyjęta do szpitala z powodu obrzęku kończyny dolnej prawej. Wstępne badanie fizykalne wykazało obecność olbrzymiego, spoistego guza wypełniającego całą jamę brzuszną. W badaniu dopplerowskim naczyń kończyn dolnych stwierdzono występowanie skrzepliny w prawej żyle biodrowej wspólnej, rozciągającej się do żyły udowej, żył podkolanowych i częściowo żył podudzia tej samej strony. W tomografii komputerowej potwierdzono obecność skrzepliny w naczyniach jak wyżej oraz litego guza w obrębie jamy brzusznej, prawdopodobnie wychodzącego z narządu rodnego. Pacjentka przebyła operację usunięcia mięśniakowato zmienionego trzonu macicy. Została poddana leczeniu heparyną drobnocząsteczkową oraz miejscowej kompresjoterapii. Objawy w postaci obrzęku i bólu kończyny dolnej prawej ustąpiły. Kontrolne badanie dopplerowskie uwidoczniło fibrynolizę, częściową organizację oraz udrożnienie naczyń żylnych. Po wykluczeniu innych przyczyn zakrzepicy żył głębokich, poza zaburzonym przepływem krwi, stwierdzono, że opisywana patologia wynikała z masywnego ucisku struktur miednicy mniejszej mięśniakowato zmienionym trzonem macicy.