Krwawienia z dróg rodnych w okresie pomenopauzalnym - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Krwawienia z dróg rodnych po menopauzie dotyczą 3% kobiet. Mimo znacznego niepokoju, jaki wywołują u pacjentek, najczęściej są związane ze zmianami łagodnymi. Ryzyko raka endometrium wynosi ok. 1% i zwiększa się wraz z wiekiem oraz przy występowaniu czynników ryzyka, głównie otyłości, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Należy więc przeprowadzić dalszą diagnostykę mającą na celu przede wszystkim wykluczenie rozrostów i raka endometrium. Materiał do badania histopatologicznego powinien być pobrany przy zastosowaniu histeroskopii. Klasyczne wyłyżeczkowanie jamy macicy niesie za sobą duży odsetek fałszywie negatywnych wyników. Stosowanie zastępczej terapii hormonalnej estrogenowo-progestagenowej zwiększa ryzyko nieprawidłowych plamień lub krwawień z dróg rodnych, ale spowodowane są one częściej łagodną zmianą niż poważną patologią endometrium. Należy zwrócić szczególną uwagę na pacjentki stosujące tamoksyfen, ponieważ ryzyko raka endometrium jest u nich wielokrotnie wyższe.