Ropnie wewnątrzbrzuszne – współczesna diagnostyka i terapia - Ćwik, Grzegorz; Solecki, Michał; Pedowski, Tomasz; Wyroślak-Najs, Justyna; Krupski, Witold; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Ropień wewnątrzbrzuszny to ograniczony zbiornik ropy w jamie brzusznej, który może być zlokalizowany zarówno w jamie otrzewnej, jak i w przestrzeni pozaotrzewnowej lub narządach miąższowych. Zbiornik ten jest zejściem rozlanego lub ograniczonego zapalenia otrzewnej, może być również spowodowany zakażeniem narządów jamy brzusznej, stanowić powikłanie zabiegów operacyjnych lub skutek urazów. Przyczyną powstawania ropnia wewnątrzbrzusznego jest infekcja bakteryjna, rzadziej grzybicza lub mieszana. Najczęściej występują ropnie podprzeponowe, międzyjelitowe, okołowyrostkowe oraz miednicy mniejszej. Równie często odnotowuje się ropnie narządowe trzustki i wątroby, rzadziej śledziony lub ropnie okołonerkowe.