Kwas masłowy w zapaleniach jelit - Banasiewicz, Tomasz; Borycka-Kiciak, Katarzyna; Kiciak, Adam; Kotunia, Anna; Pietrzak, Piotr; Zabielski, Romuald; Krokowicz, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Kwas masłowy jest substancją produkowaną naturalnie przez bakterie występujące w okrężnicy, z tego też powodu poczyniono wiele badań nad jego wykorzystaniem w zapobieganiu chorobom jelit oraz ich leczeniu. Z uwagi na niekorzystne właściwości fizykochemiczne kwasu masłowego (niska trwałość, silny nieprzyjemny zapach) w badaniach klinicznych oraz w praktyce zastosowanie znalazły jego sole, zwłaszcza maślan sodu. W badaniach klinicznych wykazano, że maślan jest bardzo pomocny w przebiegu takich chorób, jak zanikowe zapalenie błony śluzowej jelita, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, jak również w leczeniu zapaleń jelit po radioterapii i chemioterapii. Podanie kwasu masłowego prowadzi do odtworzenia struktury błony śluzowej jelita oraz przywrócenia jego prawidłowych funkcji fizjologicznych.