Leczenie żywieniowe zawierające glutaminę według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) - Kędziora, Sylwia; Słotwiński, Robert; Dąbrowska, Aleksandra (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
W stanach stresu metabolicznego (np. urazy, zapalenia, oparzenia, choroby nowotworowe, kacheksja) glutamina wykorzystywana jest jako źródło energii w większych ilościach niż w stanie fizjologicznym i staje się związkiem warunkowo niezbędnym. Dlatego też w takich sytuacjach zalecana jest jej suplementacja. Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) od 2005 r. przedstawia zalecenia żywieniowe dotyczące pozajelitowego lub dojelitowego stosowania glutaminy w poszczególnych jednostkach chorobowych i konkretnych sytuacjach klinicznych. Niniejsza praca ma na celu zebranie i uporządkowanie aktualnych zaleceń ESPEN dotyczących suplementacji tego aminokwasu zarówno w żywieniu enteralnym, jak i parenteralnym.