Anty-apoptotyczne działanie żywienia immunomodulującego u chorych z rakiem trzustki jest wątpliwe - Słotwiński, Robert; L. Olszewski, Waldemar; Słodkowski, Maciej; Lech, Gustaw; Zaleska, Marzanna; Kędziora, Sylwia; Włuka, Anna; Domaszewska, Anna; Słotwińska, Sylwia M.; Krasnodębski, Wojciech I.; Wójcik, Zdzisław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Cel : Zbadanie antyapoptotycznego wpływu przedoperacyjnego dojelitowego żywienia wspomagającego odporność (immunonutrition) na szlaki sygnałowe związane z apoptozą limfocytów u chorych z rakiem trzustki. Materiał i metody : Badania wykonano w grupie 48 chorych operowanych z powodu raka trzustki. Trzydziestu czterech niedożywionych chorych na zasadzie randomizacji zakwalifikowano do przedoperacyjnego dojelitowego żywienia standardowego (grupa I) lub dojelitowego immunonutrition (grupa II). U 14 chorych (grupa III) z prawidłowym stanem odżywienia nie stosowano żywienia przedoperacyjnego. Grupę kontrolną stanowiło 30 zdrowych ochotników. Ekspresję Bcl-2, Bax, kaspazy-3, 9, NF-κB, PARP-1/89 kDa i TNFR1/CD120a w limfocytach krwi obwodowej badano techniką Western blot przed żywieniem przedoperacyjnym i po nim oraz po operacji. Wyniki : U niedożywionych chorych przed operacją oraz po jej przeprowadzeniu (grupa I, II) ekspresja Bcl-2, Bax, NF-κB, PARP-1 była istotnie obniżona, natomiast ekspresja kaspaz i TNFR1 istotnie podwyższona w porównaniu z grupą kontrolną. Przed operacją nie stwierdzono istotnych różnic w ekspresji Bcl-2, Bax i PARP-1 między grupą kontrolną a chorymi z prawidłowym stanem odżywienia (grupa III). Zarówno przed operacją raka trzustki, jak i po niej różnice w ekspresji badanych białek między grupą I i II były nieistotne statystycznie. Wnioski : Wyniki naszych badań sugerują obniżenie ekspresji białek antyapoptotycznych szlaków sygnałowych i podwyższenie ekspresji białek proapoptotycznych w limfocytach u niedożywionych chorych z rakiem trzustki, co przyspiesza ich apoptozę. Przedoperacyjne dojelitowe immunonutrition nie wykazuje istotnego wpływu na białka szlaków sygnałowych związanych z apoptozą, a jego antyapoptotyczne działanie u chorych z rakiem trzustki jest wątpliwe.