Stężenie białka C-reaktywnego nie koreluje ze wskaźnikiem aktywności choroby Leśniowskiego-Crohna - Kohut, Maciej; Kozioł, Katarzyna; Olek, Emilia; Koclęga, Anna; Hartleb, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wstęp : Wskaźnik aktywności choroby Leśniowskiego-Crohna (Crohn’s Disease Activity Index – CDAI) to typowy, ale niedostatecznie standaryzowany sposób szacowania ciężkości tej choroby. Również kliniczne znaczenie zwiększonego stężenia osoczowego białka C-reaktywnego (CRP) nie zostało ostatecznie ustalone w tej chorobie. Nie jest pewne, czy dwa wymienione wskaźniki niosą podobną informację kliniczną. Cel : Zbadanie korelacji między stężeniem osoczowego CRP i wartością CDAI. Materiał i metody : Stu czterdziestu sześciu kolejnych chorych (66 mężczyzn i 80 kobiet, średni wiek 37 ±12 lat) z pewnie ustalonym rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna zostało włączonych do badania. Posługując się wcześniej ustalonym prokołem badania, u wszystkich chorych oznaczno przy przyjęciu stężenie osoczowe CRP i zebrano wszystkie niezbędne dane do obliczenia wskaźnika CDAI. Wyniki : Nie stwierdzono istotnej statystycznie korelacji między stężeniem CRP i CDAI zarówno w całej badanej kohorcie, jak i w podgrupach wydzielonych na podstawie ciężkości choroby, lokalizacji choroby, stosowanego obecnie leczenia farmakologicznego, uprzedniego leczenia chirurgicznego oraz masy ciała. Wnioski : Nie stwierdzono korelacji między osoczowym stężeniem CRP a wartością CDAI. Badane wskaźniki odzwierciedlają różne aspekty ciężkości choroby Leśniowskiego-Crohna.