Zmniejszająca się częstość zakażeń Helicobacter pylori u dzieci w Polsce - Krusiec-Świdergoł, Beata; Kwiecień, Jarosław; Jonderko, Krzysztof; Strój, Leszek; Kasicka-Jonderko, Anna; Błońska-Fajfrowska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wstęp : Ostatnie duże badania dotyczące częstości zakażeń Helicobacter pylori (H. pylori) u dzieci w Polsce były prowadzone prawie 10 lat temu. Poprawa średnich przychodów i warunków życia w ciągu ostatnich lat pozwala przypuszczać, że odsetek zakażeń H. pylori u dzieci powinien wykazywać stały trend spadkowy. Cel : Ocena aktualnej częstości występowania zakażenia H. pylori w populacji ogólnej dzieci szkolnych niemających objawów, zamieszkałych na terenach miejskich Górnego Śląska. Ocena wpływu wybranych czynników środowiskowych na częstość zakażeń H. pylori oraz wpływ samego zakażenia na parametry antropometryczne badanych dzieci. Materiał i metody : Zbadano 415 dzieci w wieku 7–15 lat (średnia 10,8 roku). Wykonano u nich badanie w kierunku zakażenia H. pylori metodą mocznikowego testu oddechowego. Wyliczono parametry antropometryczne badanych dzieci oraz przeanalizowano ich warunki mieszkaniowe i środowiskowe. Wyniki : Zakażenie H. pylori wykazano u 15,7% badanej grupy. Nie stwierdzono różnic w średnim wieku dzieci zakażonych i niezakażonych (10,88 ±2,33 vs 10,74 ±2,34, p > 0,05). Status zakażenia H. pylori nie miał żadnego wpływu na wzrost, masę ciała, BMI oraz wskaźnik Cole'a badanych dzieci. Dzieci zakażone H. pylori miały znacznie gorsze warunki mieszkaniowe. Średnia liczba izb w miejscach zamieszkania dzieci zakażonych H. pylori była dużo mniejsza niż w miejscach zamieszkania dzieci niezakażonych (2,78 ±1,21 vs 3,41 ±1,26; p = 0,00038). Zagęszczenie, definiowane jako liczba domowników na izbę mieszkalną, było znacznie wyższe w grupie dzieci zakażonych H. pylori (1,92 ±1,18 vs 1,37 ±0,54, p = 0,00079). Wnioski : Obecnie częstość zakażeń H. pylori u dzieci bez objawów w populacji ogólnej w Polsce jest prawdopodobnie znacząco niższa niż podawana w dotychczasowych publikacjach. Złe warunki mieszkaniowe są ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia H. pylori u dzieci.