Rzadki przypadek współistnienia gruczolakoraka, raka endokrynnego i guza stromalnego żołądka - Zaręba, Konrad; Kamocki, Zbigniew; Hołody-Zaręba, Joanna; Guzińska-Ustymowicz, Katarzyna; Kemona, Andrzej; Kędra, Bogusław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Występowanie kilku pierwotnych nowotworów u jednego chorego jest dość rzadkie. Zazwyczaj zmiany te występują w różnych narządach. Jak dotąd opisano niewiele przypadków kilku różnych zmian pierwotnych dotyczących jednego narządu. W piśmiennictwie dostępnych jest kilkanaście opisów dwóch różnych pierwotnych guzów żołądka występujących jednocześnie. W większości prac opisywano tylko 2 różne typy guzów. W niniejszej publikacji autorzy przedstawiają przypadek chorego, u którego stwierdzono współistniejące 3 różne typy histologiczne guzów pierwotnych żołądka – gruczolakoraka, raka endokrynnego i guza stromalnego (GIST).