Efekt antyoksydacyjny hormonalnej terapii zastępczej u kobiet z zaburzeniami gospodarki lipidowej - Pakalski, Andrzej; Sobczuk, Anna; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Łukaszek, Maciej; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Estrogeny stosowane w hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) wykazują działanie antyoksydacyjne, zmniejszając szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu (RFT) u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym. W pracy porównywano efekt antyoksydacyjny HTZ, wyrażony zmniejszeniem generacji RFT przez neutrofile krwi obwodowej, w grupach kobiet z zaburzeniami gospodarki lipidowej i z prawidłowym lipidogramem.