Ocena zmian jakości życia pacjentów w terminalnej fazie choroby nowotworowej - Jasińska, Magdalena; Tracz, Michał; Kurczewska, Urszula; Orszulak-Michalak, Daria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp : Opieka paliatywna stanowi aktywną, całościową opiekę nad nieuleczalnie chorym pacjentem i jego rodziną. Ocena jakości życia chorych umożliwia ocenę skuteczności prowadzonego leczenia, wskazując najważniejsze kierunki działań personelu medycznego. Celem pracy była ocena jakości życia hospitalizowanych pacjentów w terminalnej fazie choroby, objętych opieką paliatywną. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono w Szpitalu Zakonu Bonifratrów św. Jana Bożego w Łodzi na Oddziale Medycyny Paliatywnej, przy udziale pacjentów zakwalifikowanych do czterech grup: niedrobnokomórkowy rak płuca, rak piersi, rak prostaty, rak jelita grubego. Do oceny jakości życia wykorzystano formularz QLQ-C15-PAL, opracowany przez Europejską Organizację do Badania i Leczenia Nowotworów (EORTC). Badanie obejmowało analizę porównawczą jakości życia pacjentów chorych na ww. typy nowotworów oraz ocenę wpływu prowadzonych działań w zakresie opieki paliatywnej na redukcję poszczególnych objawów somatycznych, sprawność fizyczną, stan emocjonalny pacjentów oraz jakość życia w ich subiektywnej ocenie. Badanie miało charakter prospektywny. Badanie jakości życia odbywało się w cyklach tygodniowych; w czasie jego trwania zebrano 121 wypełnionych formularzy. Wyniki i wnioski : Ogólna jakość życia pacjentów pozostawała w związku z rodzajem nowotworu pierwotnego. Najlepiej ocenili ją pacjenci z rakiem prostaty, najgorzej – pacjenci z rakiem płuca. Podczas pobytu chorych na Oddziale Medycyny Paliatywnej jakość życia w ich subiektywnej ocenie i stan emocjonalny nie uległy pogorszeniu, a u części badanych odnotowano pewną poprawę ww. parametrów. Działania prowadzone w ramach opieki u schyłku życia pozwoliły na pewne osłabienie wpływu poszczególnych objawów somatycznych (np. zaparcia, bezsenność) na odczuwany stan upośledzenia i dyskomfortu. Istotnym czynnikiem negatywnie wpływającym na jakość życia pacjentów były dolegliwości bólowe, które zredukowano tylko u części pacjentów. Nie odnotowano zależności między efektywnością działań podejmowanych w ramach prowadzonej opieki paliatywnej w odniesieniu do poprawy całkowitej jakości życia a rodzajem choroby nowotworowej.