Artykuł oryginalnyCzynniki ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych wśród pacjentów zgłaszających się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej - Kobus, Grażyna; Małkińska, Edyta; Bachórzewska-Gajewska, Hanna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Wstęp : Schorzenia sercowo-naczyniowe (cardiovascular disease – CVD) stanowią najpoważniejszą przyczynę zgonów w Polsce, a także w większości krajów rozwiniętych. Do najważniejszych czynników sprawczych zachorowalności i umieralności z powodu chorób serca i naczyń zalicza się: nadciśnienie tętnicze, otyłość, nadwagę, zaburzenia lipidowe, cukrzycę oraz palenie papierosów. Badania epidemiologiczne dotyczące częstości występowania czynników ryzyka CVD w różnych grupach społecznych umożliwiają prognozowanie zagrożenia chorobami oraz optymalizowanie działań profilaktycznych. Cel pracy : Ocena czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych wśród pacjentów zgłaszających się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Materiał i metody : Badaniem objęto co trzeciego pacjenta zgłaszającego się do lekarza POZ od lipca do września 2010 r. Łącznie przebadano 234 pacjentów. Wyniki : Średni wiek badanych wynosi 51 ±15,44 roku. Nadciśnienie tętnicze stwierdzono u 39,7%, a cukrzycę u 5,9% pacjentów. Choroba niedokrwienna występowała u 14,9% badanych. Otyłość [wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI)  30 kg/m 2 ] rozpoznano u 24,5%, natomiast nadwagę (BMI 25–29,9 kg/m 2 ) u 41,5% osób. Prawidłową masę ciała (BMI 18,5–24,5 kg/m 2 ) miało 31,2% badanych. W miarę wzrastania wartości BMI istotnie zwiększało się stężenie glukozy. Ponad połowa (ok. 60%) badanych pacjentów nie znała norm stężenia glukozy na czczo. Wnioski : Wśród pacjentów zgłaszających się do lekarza rodzinnego z różnych powodów stwierdzano duży odsetek nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca oraz cukrzycy. Częste występowanie otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolizmu glukozy wskazuje niezbicie na potrzebę bardziej radykalnego postępowania w zakresie zmiany stylu życia. Konieczne jest większe zaangażowanie w profilaktykę struktur pozamedycznych.