Nietypowe, liczne zwapniałe mięśniaki macicy u 66-letniej kobiety – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Sobkiewicz, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Przedstawiono przypadek 66-letniej kobiety, u której wykonano wycięcie macicy z przydatkami z powodu macicy mięśniakowatej. W jamie macicy stwierdzono treść ropną i bardzo liczne, nieregularne, twarde twory, przypominające gruboziarnisty żwir i sugerujące proces nowotworowy ze zmianami wstecznymi. Nie znalazło to potwierdzenia w badaniu histopatologicznym. Rozpoznano przewlekłe zapalenie błony śluzowej trzonu macicy z cechami martwicy oraz liczne małe zwapniałe mięśniaki. Prezentowany przypadek stanowi przykład nietypowego procesu przemian wstecznych w mięśniakowato zmienionej macicy.