Artykuł oryginalnyOcena częstości występowania zespołu metabolicznego w populacji dorosłych mieszkańców gminy Tarnawa Dolna - Żyła, Zofia G.; Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Wstęp : Historia zespołu metabolicznego (ZM) jest krótka. Pierwsze doniesienia pochodzą z 1923 r. W 1988 r. Reaven opisał zespół X, a w 1999 r. Światowa Organizacja Zdrowia sprecyzowała pojęcie ZM jako zespołu czynników zagrożenia sercowo- -naczyniowego i cukrzycy typu 2. W 2005 r. Międzynarodowa Federacja Cukrzycowa (International Federation Diabetes – IDF) sformułowała nową definicję ZM, gdzie za miernik otyłości przyjęto obwód pasa. Ostateczny konsensus powstał w 2009 r., gdy ustalono, że do rozpoznania wystarczy spełnienie 3 z 5 kryteriów zdefiniowanych w 2005 r. Cel pracy : Ocena częstości występowania ZM ocenionego wg definicji IDF z 2005 r. i konsensusu z 2009 r. w nieselekcjonowanej grupie osób dorosłych z gminy Tarnawa Dolna na Podkarpaciu oraz określenie różnicy w częstości występowania tej choroby u obu płci. Materiał i metody : Grupę badawczą stanowiły 154 dorosłe osoby – 101 kobiet i 53 mężczyzn – w średnim wieku 52,5 roku. Osobom tym mierzono ciśnienie tętnicze, pobierano krew na oznaczenie glikemii w osoczu i lipidogramu oraz oceniano obwód pasa. Wyniki : Zespół metaboliczny wg definicji IDF z 2005 r. miało 18,83% badanych, a wg konsensusu z 2009 r. 23,32%, z czego wśród kobiet odsetki te wynosiły odpowiednio 17,82% i 25,74%, a w przypadku mężczyzn 20,75% i 24,53%. Wnioski : W porównaniu z badaniami WOBASZ z 2005 r. zwiększyła się częstość występowania ZM w całej badanej grupie oraz w grupie kobiet i mężczyzn. Najczęściej stwierdzanym zaburzeniem metabolicznym była otyłość centralna. Rozpoznano ją u 69,28% osób, z czego u 70,3% kobiet i u 66% mężczyzn. Pozostałe zaburzenia u obu płci występowały z częstością rzędu 20%.