Artykuł poglądowyZastosowanie stentów uwalniających leki antyproliferacyjne u chorych na cukrzycę typu 2 - Kuźma, Łukasz; Dobrzycka, Bożena; Dubicki, Artur; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Obecnie choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zgonów. Szczególną grupę chorych stanowią pacjenci ze współistniejącą cukrzycą, wśród nich stwierdza się 5-krotnie częstsze występowanie choroby wieńcowej w porównaniu z osobami niedotkniętymi tym schorzeniem. W przypadku inwazyjnego leczenia choroby wieńcowej u pacjentów z cukrzycą czynnikiem pogorszającym rokowanie jest zjawisko restenozy. Zastosowanie stentów uwalniających leki antyproliferacyjne, hamujących tworzenie neointimy i przez to znamiennie redukujących częstość występowania restenozy, wydaje się szczególnie przydatne u pacjentów z cukrzycą. Celem tej pracy jest podsumowanie aktualnej wiedzy na temat wyników stosowania stentów uwalniających leki antyproliferacyjne w tej grupie chorych.