Algorytm hipokryzji - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2010)
Czy można wymyślić idealny algorytm, dzięki któremu pieniądze z Centrali NFZ zostaną sprawiedliwie podzielone? W żadnym wypadku. W przyrodzie takie rozwiązanie nie istnieje. Zawsze się okazuje, że decydenci coś przeoczyli, czegoś nie wzięli pod uwagę, coś muszą poprawić, ktoś czuje się pokrzywdzony. I tak na koniec rozstrzyga decyzja polityczna. A skoro polityka, to i lobbing, dramatyczne artykuły w mediach i nieustanne, żenujące przeciąganie liny między Warszawą a Śląskiem, Poznaniem a Krakowem, „ścianką wschodnią” i „murkiem zachodnim”. Raz krzywdzeni są jedni, innym razem drudzy.