Kodeks dobrych praktyk - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ciekawe, czy oponenci stosowania kodeksu spółek handlowych w ochronie zdrowia występowaliby tak zdecydowanie przeciwko temu aktowi prawnemu, gdyby przeczytali ze zrozumieniem jego treść i poznali zasady funkcjonowania podmiotów działających na podstawie tego dokumentu. Wydaje się, że tak, a przyczyną tego stanu rzeczy wcale nie byłaby niewiedza. I to właśnie jest tragiczne. Sprzeciw ten ma swoje korzenie w znaczeniu słowa „przedsiębiorca”. Dla przeciwników kodeksu przedsiębiorca w ochronie zdrowia to osoba dążąca do maksymalizowania zysku wszelkimi prawnie dopuszczanymi metodami, a pacjent jest jedynie środkiem do realizacji tego celu. Przedsiębiorca to człowiek nierzadko bez honoru, pozbawiony moralności, wrażliwości społecznej, dla którego własne bogactwo jest najważniejsze. Kieruje się zyskiem, nie zdrowiem pacjenta. Bezlitośnie wykorzysta jego słabość, pozbawi wszelkich środków, niekoniecznie wyleczy, a w razie jakichkolwiek komplikacji i tak wyśle na dalsze leczenie do szpitala publicznego. Słowa te pobrzmiewają w mniej lub bardziej zawoalowanej formie na różnych forach, od nie tak odległych debat publicznych po konferencje branżowe.