Zanim zapadnie klamka - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ustawa o działalności leczniczej jest jednym z głównych aktów prawnych z obecnego pakietu „ofensywy legislacyjnej”, a także jedną z najważniejszych legislacji ostatnich lat. Jej rolą jest przede wszystkim zastąpienie ustawy o zakładach opieki zdrowotnej oraz umożliwienie zmian form prawnych prowadzenia działalności medycznej. Co zmienia, jeśli chodzi o przekształcenia SPZOZ?