Bezkrwawa medycyna - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2010)
Jest ich w Polsce około 250 tys., co oznacza, że co 150. pacjent to świadek Jehowy. Wśród personelu medycznego budzą przerażenie. Religia zabrania im np. dokonywania transfuzji krwi. Wolą umrzeć, niż do niej dopuścić. A polskie sądy, szanując wolność wyznania, zasądzają odszkodowania na rzecz osób, których woli lekarze nie uszanowali i u których transfuzję przeprowadzili. Jak postępować z takimi pacjentami?