Pakiet z finansami - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2010)
Z zadowoleniem przyjąłem informację ogłoszoną przez minister zdrowia Ewę Kopacz na Forum Ekonomicznym w Krynicy o zamiarze utworzenia Agencji Taryfikacji. Projekt tej agencji przedłożyłem minister Ewie Kopacz w ramach pracy zespołu ekspertów powołanych przez panią minister przed ostatnimi wyborami parlamentarnymi. Projekt ten był kontynuacją części pakietu zrealizowanego przez ministra Leszka Sikorskiego, autorstwa prof. dr. hab. n. med. Jerzego Szaflika oraz mojego, dotyczącego powołania dwóch agencji, tj. Agencji Oceny Technologii Medycznych oraz Agencji Taryfikacji. Został złożony w trakcie prac zespołu powołanego przez pana ministra Leszka Sikorskiego i był odpowiedzią na uznanie przez Trybunał Konstytucyjny części ustawy o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych za niekonstytucyjną. Przypomnę – Trybunał Konstytucyjny nakazał wówczas ustawodawcy określić, co należy się w ramach składki na ubezpieczenie zdrowia. Wówczas minister Leszek Sikorski powołał Agencję Oceny Technologii Medycznych.