Religijno-duchowe korelaty siły nadziei oraz poczucia sensu życia pacjentów onkologicznych - Wnuk, Marcin; Marcinkowski, Jerzy Tadeusz; Hędzelek, Mateusz; Świstak-Sawa, Sylwia (Psychoonkologia, 2010)
Celem projektu badawczego było zbadanie, czy wśród pacjentów onkologicznych religijno-duchowe aspekty funkcjonowania są związane z poczuciem sensu życia oraz siłą nadziei. Dodatkowo sprawdzano, czy inne zmienne związane z powrotem do zdrowia pacjentów onkologicznych oraz preferowanymi przez nich wartościami są pozytywnymi lub negatywnymi korelatami poczucia sensu życia i siły nadziei. Materiał i metody : Badaniem objęto 50 pacjentów onkologicznych trzech warszawskich klinik. Zastosowano następujące narzędzia badawcze: skalę siły wiary religijnej, skalę codziennych doświadczeń duchowych, jednopytaniowe skale dotyczące częstotliwości modlitwy oraz udziału we mszy świętej, skalę poczucia sensu życia, indeks nadziei Herth oraz inne jednopytaniowe skale odnoszące się do preferowanych wartości, długości leczenia, długości choroby, liczby przyjaciół, poczucia bycia kochanym oraz poczucia bycia samotnym. Wyniki i dyskusja : Stwierdzono pozytywne związki pomiędzy siłą nadziei i poczuciem sensu życia, częstotliwością przeżyć duchowych i siłą nadziei, częstotliwością przeżyć duchowych i wiekiem, poczuciem bycia kochanym i siłą nadziei, podobnie jak negatywne korelacje pomiędzy długością choroby i poczuciem sensu życia oraz liczbą przyjaciół. Zaobserwowano istnienie silnych pozytywnych zależności pomiędzy wszystkimi zastosowanymi miarami mającymi religijno- -duchowy charakter. Wnioski : Przeżycia duchowe odgrywają istotną rolę w przypadku nadziei pacjentów onkologicznych oraz przekonania o byciu kochanym. Długość choroby jest negatywnie związana z odnajdywaniem sensu życia oraz liczbą przyjaciół. Ponadto motywacyjne oraz behawioralne aspekty religijne są ze sobą ściśle związane, a najważniejsze wartości w życiu pacjentów onkologicznych nie są skorelowane z ich siłą nadziei oraz poczuciem sensu życia.