Zastosowanie balonu pokrytego lekiem pod kontrolą ultrasonografii wewnątrzwieńcowej w leczeniu restenozy w stencie, z odległą kontrolą przy użyciu optycznej tomografii koherentnej - Szczepański, Andrzej; Sławin, Janusz; Kübler, Piotr; Jankowska, Ewa A.; Banasiak, Waldemar; Ponikowski, Piotr; Reczuch, Krzysztof (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Przedstawiamy opis zabiegu przeznaczyniowej angioplastyki wieńcowej z powodu restenozy we wcześniej implantowanym stencie DES z zastosowaniem balonu pokrytego lekiem. W celu właściwego rozpoznania przyczyn restenozy oraz kontroli PCI zastosowano ultrasonografię wewnątrzwieńcową. Po 3 miesiącach potwierdzono dobry efekt wcześniejszej procedury w kontrolnej koronarografii oraz za pomocą optycznej tomografii koherentnej. W omówieniu podano korzyści z zastosowania dodatkowych metod obrazowania oraz nowego urządzenia przeznaczonego do leczenia restenozy.