Przeznaczyniowe wszczepienie zastawki płucnej a ryzyko kolizji z tętnicą wieńcową – opis przypadku - Demkow, Marcin; Biernacka, Katarzyna; Kalińczuk, Łukasz; Śpiewak, Mateusz; Moll, Jadwiga; Hoffman, Piotr; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Przypadek 17-letniego pacjenta z dysfunkcją (ciasnym zwężeniem), z wszczepionym w okresie niemowlęcym homograftem płucnym, u którego zaplanowano przezżylne wszczepienie zastawki płucnej Melody. W trakcie próbnego wypełnienia balonu w miejscu zwężenia (miejscu, gdzie planowano wszczepienie zastawki) stwierdzono, że doszło do ucisku i powstania ciasnego zwężenia prawej tętnicy wieńcowej biegnącej bezpośrednio z tyłu (za zwężonym miejscem) homograftu płucnego. Po opróżnieniu balonu powrócił prawidłowy przepływ w naczyniu. Chory został skierowany do leczenia operacyjnego. Wykonanie koronarografii w czasie wypełniania balonu w miejscu, w którym planowane jest wszczepienie zastawki płucnej, pozwala ocenić, jak zachowają się tętnice wieńcowe w trakcie ewentualnego zabiegu i powinno być postępowaniem rutynowym.