Artykuł oryginalnySubiektywna ocena własnej pamięci u osób z uszkodzeniem prawej lub lewej półkuli mózgu - Szepietowska, Ewa; Kuzaka, Anna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Cel pracy : Nieświadomość własnych deficytów poznawczych (anozognozja) jest częstym objawem dysfunkcji prawej półkuli mózgu. Nie ma danych, jak kształtuje się wiedza o własnej pamięci (metapamięć) u chorych z patologią prawej vs lewej półkuli mózgu. Analizę taką umożliwiają techniki JOL (judgment of learning). Celem badania była ocena: subiektywnych opinii odnośnie do ogólnych możliwości mnestycznych, subiektywnych szacunków odnośnie do poziomu odtworzenia listy słów i obiektywnych wyników uzyskanych podczas przypominania oraz zbieżności (adekwatności) tych dwóch miar u osób z dysfunkcjami prawej vs lewej półkuli oraz bez dysfunkcji mózgowych. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 25 osób zdrowych neurologicznie oraz 23 osoby po udarze niedokrwiennym prawej (n = 13) lub lewej półkuli (n = 10). Wykorzystano kwestionariusz oceny efektywności pamięci Giovagnoli, geriatryczną skalę oceny depresji Yesavage’a oraz zadania uczenia się 10 słów (6 prób), poprzedzone szacowaniem poziomu zapamiętywania (JOL). Wyniki : Wykazano, że grupy nie różniły się istotnie w zakresie: ogólnej oceny swojej pamięci, szacowania poziomu przypomnień, poziomu odtworzeń oraz poziomem depresji. W każdej z grup pojawiała się tendencja do zaniżania lub zawyżania swoich możliwości pamięciowych. Zmienne indywidualne (wiek, liczba lat edukacji) w odmienny sposób kształtowały wyniki badanych w każdej grupie. Wnioski : U wszystkich badanych osób (zdrowych, z patologią prawej vs lewej półkuli) wykazano zbieżność pomiędzy przewidywaniami (JOL) a wykonaniem. Na tej podstawie można przypuszczać, że objawy anozognozji, częste u chorych z dysfunkcjami prawej półkuli, nie muszą obejmować wszystkich aspektów procesów poznawczych. U pacjentów po udarze lewej lub prawej półkuli oraz w grupie porównawczej poziom nasilenia depresji nie korelował z wynikami zadań pamięciowych. Uzyskane dane są dyskutowane w odniesieniu do zjawisk nieświadomości oraz metapamięci.