Nadrodzina TNF – mechanizmy działania, funkcje biologiczne i możliwości terapeutyczne - Lubecka-Macura, Anna; Kohut, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
W pracy zamieszczono krótki rys historyczny dotyczący czynnika martwicy nowotworów (tumor necrosis factor – TNF). Następnie omówiono jego budowę i źródła pochodzenia w organizmie, przedstawiono nadrodzinę TNF obejmującą wiele białek i pokrótce opisano ich wybrane funkcje. Szerzej omówiono działania receptorowe i efekty biologiczne TNF. Osobno opisano wpływ TNF na nowotwory i nieswoiste choroby zapalne jelit. Na koniec przedstawiono leki skierowane przeciw TNF, w tym terapie biologiczne i inne substancje mające wpływ na wydzielanie TNF w organizmie.