Probiotyki – panaceum czy placebo? - Dąbrowska, Aleksandra; Słotwiński, Robert; Kędziora, Sylwia (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Korzystny wpływ organizmów probiotycznych na zdrowie i długość życia człowieka po raz pierwszy zaobserwowany został ponad 100 lat temu. Od tego momentu preparaty probiotyczne stosowane są w profilaktyce i terapii wielu różnych chorób, przede wszystkim dotyczących przewodu pokarmowego, ale także chorób związanych z zaburzeniami mechanizmów immunologicznych – alergii pokarmowych, wyprysków alergicznych, nawracających zakażeń dróg oddechowych. Pomimo istnienia szerokiego wachlarza wskazań do stosowania probiotyków, w wielu przypadkach brakuje odpowiednich badań potwierdzających ich właściwości lecznicze. W pracy dokonano przeglądu badań z randomizacją, metaanaliz zestawiających wyniki opublikowanych badań oraz literatury dotyczącej zastosowania probiotyków w różnych jednostkach chorobowych.