Ekspresja receptora dla witaminy D oraz reduktazy metylenotetrahydrofolianowej w rakach podstawnokomórkowych - Lesiak, Aleksandra; Wódz-Naśkiewicz, Karolina; Pawliczak, Rafał; Rogowski-Tylman, Michał; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Sobjanek, Michał; Włodarkiewicz, Adam; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Dane z literatury wskazują na udział receptora dla witaminy D (ang. vitamin D receptor – VDR) w rozwoju nowotworów narządów wewnętrznych oraz raków skóry. W pojedynczych pracach analizowano rolę reduktazy metylenotetrahydrofolianowej (ang. methylenetetrahydrofolate reductase – MTHFR), której nieprawidłowa aktywność związana jest z indukcją kancerogenezy. Cel pracy . Ocena stężenia 25(OH)D oraz parathormonu w surowicy u pacjentów z rakiem podstawnokomórkowym (ang. basal cell carcinoma – BCC), a także analiza ekspresji VDR i MTHFR w bioptatach ze zmian skórnych typu BCC. Materiał i metodyka . Badaniem objęto grupę 79 chorych z BCC oraz 46 wolontariuszy stanowiących grupę kontrolną. U wszystkich badanych oznaczano stężenie witaminy D i parathormonu w surowicy, natomiast u 44 pacjentów z BCC oraz 30 wolontariuszy pobierano biopsje skóry celem oznaczenia ekspresji VDR i MTHFR. Wyniki . Stężenie 25(OH)D było statystycznie istotnie wyższe w grupie kontrolnej niż u chorych na BCC (p = 0,0026), podczas gdy stężenie parathormonu w surowicy pacjentów z BCC było istotnie wyższe w porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,0001). U chorych na BCC wykazano istotnie wyższą ekspresję VDR niż w grupie kontrolnej (p < 0,001). Taką samą zależność obserwowano w odniesieniu do ekspresji MTHFR, która była istotnie wyższa w bioptatach skóry pobranych ze zmian typu BCC w porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,01). Wnioski . Na podstawie wyników badań własnych nie można jednoznacznie określić roli VDR i MTHFR w rozwoju raków podstawnokomórkowych skóry, jakkolwiek wiele argumentów przemawia za ich istotnym udziałem w procesie kancerogenezy. Stąd też uzasadnione jest prowadzenie dalszych, kompleksowych i wieloośrodkowych badań celem poznania złożonej etiopatogenezy BCC.