Pokrzywka przewlekła jako potencjalny wskaźnik choroby ogólnoustrojowe - Kacalak-Rzepka, Anna; Kiedrowicz, Magdalena; Bielecka-Grzela, Stanisława; Maleszka, Romuald; Orzechowska, Barbara; Popko, Magdalena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Pokrzywka przewlekła stanowi złożony pod względem etiologicznym problem kliniczny, wymagający szerokiego panelu diagnostycznego w celu ustalenia ewentualnego związku z innymi schorzeniami, zwłaszcza o charakterze zapalnym. Cel pracy . Ocena prawdopodobnych przyczyn pokrzywki przewlekłej u pacjentów hospitalizowanych w Klinice Chorób Skórnych i Wenerycznych Pomorskiej Akademii Medycznej. Materiał i metodyka . Analizie poddano 104 pacjentów w wieku od 15 do 82 lat, w tym 73 kobiety i 31 mężczyzn. U chorych przeprowadzono badania diagnostyczne obejmujące między innymi ocenę parametrów stanu zapalnego, wskaźników infekcji przewodu pokarmowego oraz chorób tarczycy i tkanki łącznej. Wykonano również próby fizykalne oraz diagnostykę alergii IgE-zależnej. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej z użyciem programu Statistica 7.0. Wyniki . Średnia wieku chorych wynosiła 42,5 roku, w każdej grupie wiekowej przeważały kobiety, które stanowiły łącznie 70% badanych. W przypadku 39,4% pacjentów nie znaleziono potencjalnego czynnika wywołującego objawy i rozpoznano pokrzywkę idiopatyczną. U 37,6% osób spośród ogółu badanych wskazano jedną, a u pozostałych 23% osób – więcej niż jedną prawdopodobną przyczynę występowania pokrzywki. Wśród potencjalnych przyczyn przeważały przewlekłe stany infekcyjne (34%), zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego. Wykazano również związek z chorobami gruczołu tarczowego, głównie o etiologii autoimmunologicznej (16,3%). Podejrzenie tła autoimmunologicznego pokrzywki potwierdzono próbą z surowicą autologiczną u 24,3% chorych. Pokrzywkę fizykalną rozpoznano u 17,3%, a współwystępowanie alergii IgE-zależnej stwierdzono u 15,4% pacjentów. Wnioski . Pokrzywka przewlekła występuje przede wszystkim u kobiet w średnim wieku. Spośród współistniejących z nią chorób ogólnoustrojowych szczególne miejsce zajmują zakażenia o przewlekłym, często utajonym lub subklinicznym przebiegu. W naszym materiale liczną grupę stanowili pacjenci, u których stwierdzono współwystępowanie kilku potencjalnych przyczyn pokrzywki.