Rola zabiegów pielęgnacyjnych w leczeniu trądziku - Czarnecka-Operacz, Magdalena; Jakubowicz, Oliwia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Trądzik pospolity (trądzik) jest jedną z najczęściej występujących chorób dermatologicznych. Szacuje się, że dotyczy on ponad 80% populacji w wieku od 11 do 30 lat. Leczenie trądziku jest trudne i wymaga złożonej terapii ogólnej oraz miejscowej, odpowiednio dobranej do stanu klinicznego pacjenta. Bardzo ważnym elementem uzupełniającym leczenie jest stosowanie właściwych linii pielęgnacyjnych dla skóry trądzikowej. Preparaty te ograniczają liczbę wykwitów trądzikowych, łagodzą objawy suchości skóry, często wynikające z zastosowanego leczenia podstawowego oraz, co jest niezwykle istotne, poprawiają jakość życia chorych na trądzik pospolity.