Remont silnika Rozmowa z Jakubem Szulcem, wiceministrem zdrowia - Michalak, Janusz; Katrynicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2010)
Warto pamiętać – w 2007 r. budżet NFZ wynosił 42 mld zł, w tym roku – 57 mld zł i co? Czy kolejki się zmniejszyły, poprawił się dostęp do świadczeń? Nie. To najlepszy dowód, że postulowane przez środowisko lekarskie podniesienie składki zdrowotnej nie da żadnych efektów, poza wzrostem podatków – mówi Jakub Szulc.