Ryzykowne i sztywne - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2010)
Projekt ustawy refundacyjnej zawiera rewolucyjne na polskim rynku propozycje. Jedną z nich jest ustalenie całkowitego budżetu na refundację leków. Konsekwencją tej zmiany są opisane w projekcie instrumenty podziału ryzyka między ministerstwo, płatnika i firmę farmaceutyczną – nowość na polskim rynku, choć rozwiązania te od wielu lat są stosowane w wielu innych krajach. Część z nich odpowiada na bardzo ludzką potrzebę wzajemności – w tym wypadku ryzyka.