Podwójny cennik - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ministerstwo Finansów chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: dostosować ustawę o podatku VAT do norm unijnych i pozyskać dodatkowe pieniądze do budżetu. Efekt? Od stycznia zakłady opieki zdrowotnej czeka rewolucja podatkowa. W szpitalach, przychodniach i laboratoriach medycznych wkrótce mogą się mogą pojawić podwójne cenniki. Na przykład badanie okulistyczne potrzebne do wniosku o prawo jazdy może zostać objęte podatkiem VAT, natomiast takie samo świadczenie wykonywane profilaktycznie lub na zlecenie innego specjalisty będzie z tego podatku zwolnione.