Koniec świata lekarzy teoretycznych - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2010)
Jednym ze składników pakietu reform proponowanych przez rząd jest zmiana sposobu kształcenia lekarzy, zawarta w projekcie ustawy o zmianie ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty. W projekcie tym podano datę ostatniego stażu podyplomowego (2016 r.). Z zapowiedzi Ministerstwa Zdrowia wynika, że szkolenie praktyczne będzie się odbywało podczas ostatniego, szóstego roku studiów lekarskich. Uważam ideę zmiany sposobu kształcenia lekarzy za słuszną. Obecny system kształcenia (a raczej jego brak) polega przede wszystkim na zdobywaniu umiejętności zawodowych na drodze samouctwa. Młody lekarz trafiający na staż podyplomowy najczęściej jest pozostawiony samemu sobie i przede wszystkim od jego samozaparcia zależy, czego się nauczy. Pisałem o tym problemie na łamach Menedżera Zdrowia ponad dwa lata temu („Zaprzepaszczone szanse”). Należy zatem się cieszyć z podjętej przez rząd próby reformy nieefektywnego systemu kształcenia. Dziwi mnie natomiast opór sporej części środowiska lekarskiego wobec tej zmiany.