Starzeć się z godnością - Stankiewicz, Marek (Menedżer Zdrowia, 2010)
Jednym z trzech priorytetów polskiej prezydencji w UE w dziedzinie zdrowia będą choroby mózgu i choroby neurodegeneracyjne – dowiedział się Menedżer Zdrowia. Oznacza to w praktyce, że w starzejącej się Europie Polacy zajmą się koordynacją wysiłków w walce z najpoważniejszymi chorobami ludzi w podeszłym wieku. Współczesna medycyna przyzwyczaiła nas do ogniskowania naszych lęków przede wszystkim na zagrożeniach związanych z chorobami układu krążenia, nowotworowymi i następstwami wypadków komunikacyjnych. W dowolnej kolejności, zależnie od nasilenia kampanii reklamowych koncernów farmaceutycznych. Gdzieś w ogonie zdrowotnych dramatów znajduje się reszta schorzeń, często na odczepnego nazywana problemami niszowymi. Na szczęście nie wszystko w życiu zależy od magii i kreacji PR. Warto czasem obejrzeć się za siebie, by zobaczyć z bliska, jak groźny i pokrętny jest ten ogon. Tak też uczynił Parlament Europejski, organizując prawdziwą krucjatę przeciwko chorom neurodegeneracyjnych, a szczególnie chorobom Alzheimera i Parkinsona.